1. Electrolytisch verzinken
1. Electrolytisch verzinken
Alternatieve namen: galvaniseren, electroplating, zinkplating
Wat is electrolytisch verzinken?
Electrolytisch verzinken is een elektrochemisch proces waarbij een dunne zinklaag op het oppervlak van een product wordt aangebracht. Dit proces beschermt het product tegen corrosie en biedt verschillende opties in laagdiktes en materialen zoals zink, zink-ijzer of zink-nikkel. De laagdikte varieert van ongeveer 3 μm tot 30 μm, afhankelijk van de specifieke toepassing.
Nabehandeling
Na het verzinkproces volgt altijd een nabehandeling om de zinklaag te beschermen tegen corrosie. Dit kan bijvoorbeeld passiveren of chromateren zijn. Afhankelijk van de behandeling kan de zinklaag verschillende kleuren krijgen, zoals transparant groengeel, strogeel of metalliek lichtblauw.
Let op waterstofbrosheid
Tijdens het proces ontstaat waterstof op het oppervlak van het product. Vooral bij staalsoorten met een hoge treksterkte kan dit leiden tot waterstofbrosheid, wat een vermindering van de ductiliteit van het staal veroorzaakt.
Toepassingsgebied
Electrolytisch verzinken wordt breed toegepast. Voor binnengebruik biedt de standaard zinklaag voldoende bescherming. Voor buitengebruik, vooral in zwaardere omstandigheden, zijn zink-ijzer legeringen zeer geschikt.
Corrosiewerendheid
De corrosieweerstand varieert: een standaard zinklaag biedt tot 24 uur bescherming in een zoutsproeitest, terwijl zink-ijzerlegeringen tot wel 240 uur bescherming kunnen bieden.
Maximale gebruikstemperatuur: 80°C
Aanduiding electrolytische zinklagen conform ISO 4042
Electrolytische zinklagen worden aangeduid met een code bestaande uit twee letters en een cijfer (bijv. A2F). In dit voorbeeld staat: A voor zink (Zn), 2 voor een laagdikte van 5 μm, F voor een heldere passivering.
Normale leveringscondities:
- Electrolytisch verzinkt (ca. 5 μm): A2A / A2B / A2E / A2F
Zonder specifieke afspraak tussen leverancier en afnemer kan een willekeurige variant geleverd worden. - Geel verzinkt (ca. 5 μm): A2C / A2G / A2L
Ook hier kan zonder specifieke afspraak een willekeurige variant worden geleverd.
Let op: Deze codering is van voor de ROHS-regelgeving.
Tolerantiestelsel
Toleranties op de schroefdraad gelden voordat de zinklaag wordt aangebracht. Na het verzinken mag de nominale diameter van binnen- en buitenschroefdraad niet overschreden worden. De schroefdraad moet na het verzinken binnen de marges van de nominale diameter en maximale tolerantie blijven. Voor hogere laagdiktes is het g6 / 6H-passingstelsel vaak onvoldoende, waardoor aanpassingen nodig zijn.
2. Thermisch verzinken
2. Thermisch verzinken
Alternatieve namen: Volbad verzinken, hoge temperatuur verzinken, Hot Dip Galvanising, Feuerverzinken.
Wat is thermisch verzinken?
Thermisch verzinken is een proces waarbij bevestigingsartikelen worden ondergedompeld in een zinkbad met een temperatuur tussen 540 en 560°C. Dit proces, uitgevoerd volgens het centrifugeproces, zorgt voor een sterke beschermlaag tegen corrosie. De hoge temperatuur zorgt voor een lage viscositeit van het zink tijdens het centrifugeren, wat een gelijkmatige zinklaag mogelijk maakt. Bovendien wordt de invloed van silicium sterk gereduceerd. Tijdens het proces vormt zich een zinklaag van ongeveer 40 tot 70 μm.
Toepassingsgebied
Thermisch verzinken wordt vaak gebruikt voor buitentoepassingen, zoals bij constructiestaal en bevestigingsmateriaal dat langdurig aan weersinvloeden wordt blootgesteld. De dikkere zinklaag biedt uitstekende bescherming, zelfs in zware omstandigheden. Vanwege de lage maatvastheid minder geschikt voor kritische belastingen.
Corrosiewerendheid
De corrosieweerstand van thermisch verzinken is hoog: bij een laagdikte van 55 μm kan de zinklaag tot 600 uur bescherming bieden in een zoutsproeitest. Dit maakt het zeer geschikt voor toepassingen in buitenomgevingen waar langdurige bescherming essentieel is.
Maximale gebruikstemperatuur: 250°C .
3. Dacromet & Geomet behandelingen
Dacromet & Geomet
Alternatieve namen: Delta Coll / Delta Protekt / Duplex / protekt seal / magni.
Algemeen
Geomet® en Dacromet®LC zijn duurzame corrosieweringen op basis van zink en aluminium en biedt een langdurige bescherming aan bijvoorbeeld sluitringen, moeren en bouten, ook in extreme omstandigheden. De producten vertonen geen waterstofbrosheid, zijn bestand tegen agressieve milieus en temperaturen tot 280 °C. Het voordeel van Geomet® is dat het een chroomvrije conserveringsmethode is.
Toepassingsgebied
Divers. Geschikt voor een breed scala aan toepassingen, zowel binnen als buiten. Wordt gebruikt in automotive toepassingen.
Corrosiewerendheid
Zowel Dacromet als Geomet is verkrijgbaar in diverse varianten. De corrosiewerendheid varieerttussen 500 uur (klasse A) en 1000 uur (klasse B).
Maximale toepassingstemperatuur: 280 °C.
4. Delta MKS & Magni behandelingen
Delta MKS & Magni coatings
Alternatieve namen: Delta Coll / Delta Protekt / Duplex / protekt seal / magni.
Algemeen
Met dit proces wordt een organische deklaag op basis van zink op producten aangebracht, waardoor een goede corrosieweerstand tegen zowel atmosferische invloeden als tegen een groot aantal agressieve stoffen verkregen wordt. Door de lage procestemperatuur en het ontbreken van waterstofontwikkeling vindt geen beïnvloeding van de materiaaleigenschappen plaats. De laagdikte bedraagt 12 – 15 μm.
Toepassingsgebied
Divers. Geschikt voor een breed scala aan toepassingen, zowel binnen als buiten.
Corrosiewerendheid
De corrosiewerendheid varieërt tussen 480 en 1300 uur in zoutsproeitest.
Maximale toepassingstemperatuur: 250 °C.
5. Ruspert behandelingen
Ruspert Coatings
Alternatieve namen: geen
Algemeen
Ruspert coatings bestaande uit drie lagen. De eerste is een metallische zinklaag, de tweede laag is een chemisch anticorrosielaag en de derde is een gebakken keramische laag. De kracht van de Ruspert coating is de combinatie van de chemische laag met de gebakken keramische laag. Deze lagen vormen een harde coating met goede corrosiewerende eigenschappen. Ruspert coatings zijn verkrijgbaar in diverse kleuren, meest voorkomend zijn zilver, grijs en zwart.
Toepassingsgebied
Divers. Vanwege de hardheid van de laag wordt deze vaak toegepast bij zelfborende schroeven (dak en gevel toepassingen).
Corrosiewerendheid
Ruspert Silver: 500 uur. Ruspert grijs: 1000 uur.
Maximale toepassingstemperatuur: tot 350 °C.
6. Mechanisch verzinken
Mechanisch verzinken
Alternatieve namen: geen
Algemeen
Deze nieuwe verzinkmethode wordt tegenwoordig voor kleine onderdelen steeds vaker toegepast. Mechanisch verzinken is een trommel-procédé, waarbij door middel van zinkstof en glasparels op het voorbehandelde staaloppervlak (ontvetten/ beitsen/ flashcoating van koper) een 3 – 80 μm dikke zinklaag wordt aangebracht. Na het trommelen wordt het zinkoppervlak gechromateerd of geolied. In tegenstelling tot elektrolytisch verzinken van staal kan bij het mechanisch verzinken geen waterstofbrosheid en dus geen materiaalverzwakking optreden.
Toepassingsgebied
Divers.
Corrosiewerendheid
500 uur in zoutsproeitest.
Max toepassingstemperatuur: tot 250 °C.
Meer informatie over de oppervlaktebehandelingen, vindt u op de pagina’s van de links. Deze pagina’s geven globale informatie over deze verschillende oppervlakte behandelingen en hun kenmerken. HELMA B.V. pretendeert niet volledig te zijn met deze informatie. Sterker nog: veel moderne oppervlakte behandelingen zijn complexe technologieën. Wij adviseren u contact met ons op te nemen indien u interesse heeft in bevestigingsartikelen voorzien van een van deze behandelingen.
Voor vragen staan wij voor u klaar. Bel ons gerust op: 023 5319386
Helma B.V.
Jan van Geunsweg 18
2031 BD Haarlem
NEDERLAND
Tel: 023 5319386
info@helma-online.nl